Żywienie pacjentów po udarze mózgu
Rekomendacje ESPEN w zakresie żywienia w neurologii, a także wytyczne brytyjskie wyraźnie wskazują na konieczność przeprowadzenia badań przesiewowych w kierunku zaburzeń połykania u każdego chorego po udarze przed podaniem czegokolwiek doustnie.
Udary mózgu to nadal najczęstsze ostre zdarzenia neurologiczne związane z wysokim współczynnikiem śmiertelności i niepełnosprawności. Niestety z uwagi na trend demograficzny spodziewany jest dalszy wzrost występowania udarów mózgu w światowych statystykach. Szacuje się, iż rocznie na świecie udaru mózgu doznaje ponad 15 mln osób, a u 50% chorych diagnozuje się różnego typu niepełnosprawność W zależności od ciężkości udaru i obszaru, którego dotyczy, możemy obserwować tymczasowe lub stałe deficyty. Najczęściej chorzy mają niedowład połowiczy, zaburzenia połykania, zaburzenia mowy, depresję, co istotnie wpływa na jakość życia.
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
O autorze

dr n. o zdr. Magdalena Milewska
czytam artykułyAdiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego. Autorka wielu publikacji naukowych i programów edukacyjnych.