Praktyczne aspekty żywienia chorych z wyłonioną stomią
Jeżeli możliwe jest żywienie doustne pacjenta to pokarmy należy wprowadzać pojedynczo i w niewielkich ilościach, obserwując ich tolerancję. Przed pełną eliminacj ą poszczególnych produktów z diety dobrze jest powtórzyć próbę podaży.
Pacjenci z wyłonioną stomią, niezależnie od tego czy jest ona stała lub czasowa, wymagają spersonalizowanego podejścia dietetycznego, w tym nierzadko zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych i przestawienia się na nowy model żywienia. Odpowiednie żywienie osób z wyłonioną stomią wpływa na ich stan zdrowia, dobre samopoczucie i długość życia. Dieta pacjenta z wyłonioną stomią zależy m.in. od rodzaju stomii, stanu odżywienia, stanu klinicznego i pojemności metabolicznej chorego. W niektórych sytuacjach, gdy wydzielanie ze stomii jest wysokie, korzystne jest wyłączenie doustnego spożycia pokarmów.
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
O autorze

mgr Filip Biernacki
czytam artykułyDietetyk kliniczny z kilkuletnim stażem pracy oraz wykładowca akademicki. Pracuje w Poradni dla Chorych Leczonych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych oraz w Oddziale Klinicznym Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP w Warszawie.