person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

PLADO jako nowa strategia żywieniowa w leczeniu przewlekłej choroby nerek

Dieta PLADO (Plant-Dominant Low-Protein Diet) to model żywienia oparty na przewadze białka roślinnego (50% białka w diecie) przy jednoczesnym ograniczeniu całkowitej ilości białka w diecie do 0,6–0,8g/kg/m.c


Metabolity pochodzące z rozkładu białek usuwane są głównie przez nerki, jednak u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (PChN) dochodzi do ich kumulacji z powodu upośledzonej filtracji kłębuszkowej. Wiele z tych związków, takich jak indoksylosiarczan i p-krezylosiarczan, to toksyny mocznicowe, które negatywnie wpływają na nerki oraz układ sercowo-naczyniowy1 .

Metabolity pochodzące z rozkładu białek usuwane są głównie przez nerki, jednak u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (PChN) dochodzi do ich kumulacji z powodu upośledzonej filtracji kłębuszkowej. Wiele z tych związków, takich jak indoksylosiarczan i p-krezylosiarczan, to toksyny mocznicowe, które negatywnie wpływają na nerki oraz układ sercowo-naczyniowy1 . Badania na zwierzętach wykazały, że wysokie spożycie bia...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Paulina Borek-Trybała

czytam artykuły

Dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, specjalizująca się w dietetyce nefrologicznej i onkologicznej. Członek POLSPEN, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Polskiego Stowarzyszenia Chorych na Celiakię. Ma ponad 13-letnie doświadczenie, zdobyte zarówno w szpitalu, jak i w prywatnym gabinecie. Aktywnie uczestniczy w edukacji, prowadząc wykłady i szkolenia dla pacjentów oraz specjalistów.