person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Dobry posiłek w szpitalu. Omówienie zasad programu z uwzględnieniem potrzeb pacjentów onkologicznych

Od lat mamy świadomość, że żywienie chorych było często niezbilansowane i niskiej jakości, co pokrywa się z wnioskami zawartymi w raporcie Najwyższej Izby Kontroli z 2018 roku o żywieniu w szpitalu, którego najważniejszy i najbardziej zatrważający wniosek brzmi: „System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach”2.


Aktualna sytuacja w polskich szpitalach 25 września 2023 roku w Dzienniku Ustaw zostało wydane rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach Dobry posiłek w szpitalu. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia w tych placówkach dzięki dofinansowaniu ...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Natalia Mogiłko

czytam artykuły

Dietetyk kliniczny Przewodnicząca Zespołu ds. Żywienia Klinicznego w Kwidzynie, autorka profilu Dietetyk na dyżurze popularyzującego wiedzę z zakresu pracy dietetyka w ochronie zdrowia.