Dobry posiłek w szpitalu. Omówienie zasad programu z uwzględnieniem potrzeb pacjentów onkologicznych
Od lat mamy świadomość, że żywienie chorych było często niezbilansowane i niskiej jakości, co pokrywa się z wnioskami zawartymi w raporcie Najwyższej Izby Kontroli z 2018 roku o żywieniu w szpitalu, którego najważniejszy i najbardziej zatrważający wniosek brzmi: „System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach”2.
Aktualna sytuacja w polskich szpitalach
25 września 2023 roku w Dzienniku Ustaw zostało wydane rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach Dobry posiłek w szpitalu.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia w tych placówkach dzięki dofinansowaniu ...
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Zaloguj się
nie masz konta?
Sprawdź ofertę
O autorze

mgr Natalia Mogiłko
czytam artykułyDietetyk kliniczny Przewodnicząca Zespołu ds. Żywienia Klinicznego w Kwidzynie, autorka profilu Dietetyk na dyżurze popularyzującego wiedzę z zakresu pracy dietetyka w ochronie zdrowia.