person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Żywienie kliniczne - jakość i bezpieczeństwo

Wywiad z prof. dr hab. n. med. Sylwią Małgorzewicz na temat XV Konferencji Naukowo-Szkoleniowej z cyklu „Terapia Żywieniowa XXI wieku”.


Pani Profesor, XV Konferencja Naukowo-Szkoleniowa, której tematem przewodnim jest „Żywienie Kliniczne – Jakość i Bezpieczeństwo”, gromadzi ekspertów z zakresu żywienia klinicznego. Jakie kluczowe zagadnienia związane z tą dziedziną są dla Pani najistotniejsze w bieżącej edycji konferencji i dlaczego?

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania tematyką żywienia klinicznego, od wielu lat stosuje się obowiązkową ocenę stanu odżywienia w szpitalach, coraz częściej rozpoznawane jest niedożywienie, jednak w mojej ocenie wiedza na ten temat nie jest dostatecznie ugruntowana. Nadal w środowisku medycznym istnieją poglądy na temat żywienia, które nie mają uzasadnienia naukowego, nadal istnieją trudności w zakwalifikowaniu np. pacjenta z nadwagą lub otyłością do leczenia żywieniowego – jest to tematyka trudna, która wymaga dalszego pogłębienia i będzie poruszana w trakcie tegorocznej konferencji. Tematem ważnym podjętym w tegorocznym spotkaniu jest jakość życia pacjentów poddawanych żywieniu do- i pozajelitowemu szczególnie długoterminowo, jak również jakość opieki i jakość życia opiekunów osób żywionych w warunkach domowych. Jest to bez wątpienia bardzo ważne zagadnienie wiążące się z systemem ochrony zdrowia.

  Jaką rolę we współczesnej terapii pacjentów pełni żywienie kliniczne? Czy zauważyła Pani Profesor zmianę w postrzeganiu jego znaczenia przez inne grupy specjalistów medycznych na przestrzeni ostatnich lat? Żywienie kliniczne, czyli dojelitowe i pozajelitowe, zarezerwowane początkowo dla chorych oddziałów intensywnej terapii oraz oddziałów, chirurgicznych jest obecnie bardziej powszechne. Wiąże się t...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

czytam artykuły

Kierownik Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych UCK Gdańsk. Zainteresowania: nefrologia, żywienie kliniczne. Doświadczenie naukowe obejmuje prace badawcze dotyczące zaburzeń stanu odżywienia w chorobach przewlekłych, a szczególnie przewlekłej chorobie nerek oraz w zakresie nefrologii i żywienia klinicznego. Jako naukowiec współpracuje z ośrodkami w kraju i za granicą, wyniki badan publikuje w prestiżowych czasopismach naukowych