person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)

Wywiad z prof. dr hab. n. med. Sylwią Małgorzewicz, Vice-Prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), Kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.

Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.


Leczenie Żywieniowe: Czy pacjenci z przewlekłą chorobą nerek są w grupie ryzyka niedożywienia?

Sylwia Małgorzewicz: Najbardziej podstawowa definicja przewlekłej choroby nerek (PChN) obejmuje obniżenie funkcji nerek, ocenianej na podstawie obniżonej filtracji kłębuszkowej, (GFR ang. glomerular filtration rate poniżej 60 ml/min.) utrzymującej się powyżej 3 miesięcy.

Leczenie Żywieniowe: Czy pacjenci z przewlekłą chorobą nerek są w grupie ryzyka niedożywienia? Sylwia Małgorzewicz: Najbardziej podstawowa definicja przewlekłej choroby nerek (PChN) obejmuje obniżenie funkcji nerek, ocenianej na podstawie obniżonej filtracji kłębuszkowej, (GFR ang. glomerular filtration rate poniżej 60 ml/min.) utrzymującej się powyżej 3 miesięcy. W tej grupie pacjentów niedożywienie występuje dość często ze wz...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

czytam artykuły

Kierownik Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych UCK Gdańsk. Zainteresowania: nefrologia, żywienie kliniczne. Doświadczenie naukowe obejmuje prace badawcze dotyczące zaburzeń stanu odżywienia w chorobach przewlekłych, a szczególnie przewlekłej chorobie nerek oraz w zakresie nefrologii i żywienia klinicznego. Jako naukowiec współpracuje z ośrodkami w kraju i za granicą, wyniki badan publikuje w prestiżowych czasopismach naukowych