Postępowanie żywieniowe w opiece nad pacjentem z nowotworem rejonu głowy i szyi
Pacjenci, u których zdiagnozowano nowotwór w obrębie głowy i szyi, są szczególnie narażeni na rozwój niedożywienia. Szacuje się, że niedożywienie i wyniszczenie organizmu może dotyczyć nawet 75% chorych3. Liczna grupa pacjentów to osoby, u których już w momencie diagnozy rozpoznawane jest niedożywienie.
Wprowadzenie
Nowotwory głowy i szyi stanowią niezmiennie w ostatnich latach od 5,5 do 6,2% wszystkich nowotworów złośliwych w Polsce. Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów, przekłada się to na ok. 5500 do 6000 nowych zachorowań rocznie1 .
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
O autorze

dr Anna Kościej
czytam artykułyDietetyk, psychodietetyk, Kierownik Zakładu Dietetyki w Małopolskiej Uczelni Państwowej im. Rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Pracuje także jako dietetyk na oddziale otolaryngologii i chirurgii onkologicznej głowy i szyi w 5 WSzK w Krakowie. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Zainteresowania zawodowe skupiają się przede wszystkim wokół leczenia żywieniowego oraz żywienia w chirurgii i onkologii.