person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Postępowanie żywieniowe w opiece nad pacjentem z nowotworem rejonu głowy i szyi

Pacjenci, u których zdiagnozowano nowotwór w obrębie głowy i szyi, są szczególnie narażeni na rozwój niedożywienia. Szacuje się, że niedożywienie i wyniszczenie organizmu może dotyczyć nawet 75% chorych3. Liczna grupa pacjentów to osoby, u których już w momencie diagnozy rozpoznawane jest niedożywienie.


Wprowadzenie

Nowotwory głowy i szyi stanowią niezmiennie w ostatnich latach od 5,5 do 6,2% wszystkich nowotworów złośliwych w Polsce. Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów, przekłada się to na ok. 5500 do 6000 nowych zachorowań rocznie1 .

Wprowadzenie Nowotwory głowy i szyi stanowią niezmiennie w ostatnich latach od 5,5 do 6,2% wszystkich nowotworów złośliwych w Polsce. Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów, przekłada się to na ok. 5500 do 6000 nowych zachorowań rocznie1 . Największą grupę, bo ponad 90% wszystkich przypadków, stanowią raki płaskonabłonkowe o różnym stopniu zróżnicowania, wywodzące się z nabłonka błon śluzowych....

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr Anna Kościej

czytam artykuły

Dietetyk, psychodietetyk, Kierownik Zakładu Dietetyki w Małopolskiej Uczelni Państwowej im. Rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Pracuje także jako dietetyk na oddziale otolaryngologii i chirurgii onkologicznej głowy i szyi w 5 WSzK w Krakowie. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Zainteresowania zawodowe skupiają się przede wszystkim wokół leczenia żywieniowego oraz żywienia w chirurgii i onkologii.